Friday, 11 November 2016

Trip To Krabi 2015

Day 1 : Kuala Lumpur - Border Thailand (Bukit Kayu Hitam)


ni kire first time keluar dari malaysia without parents....boley ke tuh elin..hehehe..eh..msti la boley..kan dh besar kene la berani jalan2 dgn kawan2 plak..

okeh..this time mcm kureng skit sbb..ader geng yang tak dapat join..so..kami je la yang ader..

gerak dari ofis pkul 10 mlm..smpai sintok..sarapan dulu n masuk border..

 



ingat kan perjalanan nak ke krabi tu dekat la..tp hmmmm...jauh giler,kalo bawak family better naik flight,tp kalo dgn kawan2..kalo nk singgah ke maner2 naik la van mcm ni..tp kene hati2 sbb kadang2 driver kiter ni bawak laju..so risiko nk excident tu mmg tinggi la..



setelah tah berape jam pnyer perjalanan..akhir nye smpai la ke Emerald Pool..ape ader kat cni??
ha..kat cni ader pool yang mcm kat blakang tu..air dia jernih..smpi boley nmpak dasar pool tu..tp sayangnye time kami smpai..hujan lebat giler..

me n ija

lagi satu..perjalana nk ke tempat pool tu..jauh yer..heheh..kene jalan kaki dlm hutan..mane2 bawak anak tu pikir la dlu sblum bawak..





 
dalam ni ader lagi lagi pool2 yng lain ..tp jenuh nk jln dlm tu..time ni mmg riso giler kalo pasport aku kene air,kalo tak..tak balik la jawab nye..
 

muke masing2 lemau sbb penat dok dlm van berjam- jam..



tahap gaban lapar..sbb kami mandi hujan..abes lencun..air manis sgt lat kat Thailand ni
aku x bley nk terima..maner2 kedai yg kami mkn..smua nye manis

..:(


lepas check in hotel, kua jln2 skitar Aonang and dinner






 ija,kk sue, kk ros and hana....:)

 
 makan senang rase nye kat sni sbb ader je kedai2 org islam kat sni.so kat sni makan tomyam je la.tu je menu yg sedap kot..tp tomyam dia masam sgat..
 
 
 
Day 2 :  Snorkelling Time..!!
 

bangun pagi sarapan dulu...biler tgk lua bilik dh nmpak laut dh..wahh.x sabra nak snorkelling


nk ke jeti kene naik van..sbb kalo nak jln boley je,tp jauh la..


jernih lagi Pulau Redang..:)





punca nye minah saleh ni nk tlg ktorang amik gamba,last2 meh2 join skali..





hmmm...sebenarnye kalo nk ikut kan..x de la cntik sgt tempat..x la seindah yg kiter nmpak di internet.
sbb tempat ni ramai sgt org dtang, kalo dlu bot2 x boley smpai ke pantai, dia kene drop org kat laut n kiter sndri kene berenang untuk smpai ke pulau ni n kiter kene jln dekat cave ni untuk tembus ke island ni..tp lame kelamaan dh x mcm tu..so pantai rosak la sbb bot masuk n kadang dgn minyak dri bot tu lg..so tempat mcm 'pasar'...too crowded...


 
snorkelling pn x nmpak aper...redang lg syiiokk
 
 
 us..



gedik sungguh..







 selesai sudah sesi snorkelling

 

sebelum balik singgah Phi Phi Island and lunch kat sn


 




 Phi Phi Island


 
Day 3 :  Krabi - Bukit Kayu Hitam (Border) 
 


 on  the way balik,kami singgah ke floating market...
 
 
tempat dia tak la besar sgt pn..skit je pun floating market nye tu..kat sni byk jual mknn
 

yang kat bla atas ader ke kedai2 macm kat padang besar tu,barang2 pn bnde2 yg same mcm kat padang besar..


sebenarnye takut jugak nak beli2 mkn dia ni sbb..maner la taw dia cuci2 buah ke,pingan dia ke pakai air sungai tu..sungai tu bkn nye bersih sgt pn...ader satu kali tu aku tgk pakcik tu kayuh sampan biler dia nk kalih kan dayung dia tu..air2 dri dayung dia masuk dalm periuk yang ader mknn...hmmmm see..

 
 
 
so I guess..ni last kot p krabi,actually baik p Redang puas hati..
 

 
pandangan dari atas..macm ni la tempat nye..


- FIN-
 
 


Friday, 11 December 2015

Trip to Europe 2015

Day 1: Kuala Lumpur - London (31 May 2015 )

 
bertolak dari KL pagi pkul 1055,dijangka smpai ke Heathrow Airport dalam pkul 420 ptg waktu sn n lebey kurang pkul 12 mlm waktu kiter....so sepanjang flight ni mmg siang je la...
 
 




 
sampai je trus ke Oxford Street..






me n my brother

 so hari ni smpai London jln2 kejap kat Oxford Street,bli souvenir and cek in hotel berehat..esok baru sight-seeing sekitar London

Day 2: London - Brussel (1 June 2015 )


sarapan pagi ni kiter makan roti n cereal je la yer..yg lain tu x boley..
 
 


hotel yg kami duduk ni betul2 dekat dgn Stadium Wembley, 






 
 
me n ba
 
 
 
so hari ni aktiviti nye jln2 sekitar London n terus bergerak ke Brussel




 
 
first stop...Royal Albert Hall

 
next stop ke Buckingham Palace
 
Buckingham Palace







 
 
 
 
 





 
so lepas jalan2 sekitar London kami terus ke St Pancras International Railway Station untuk bergerak ke Brussels, Belgium




 
 
 
Eurostar Train



 perjalanan agak lamer sbb rase nye kami dri London pkul 2..n smapi sn pkul 6 lebey kot...

 
 
ok...here we are.smpai ke Belgium,kat sni kami stay satu malam je..so first stop terus ke
Grand Palace


 
 
inilah dia Grand Palace tu..tempat ni mcam dataran yg luas..bangunan dia pn mcm banguan zaman2 lamer dlu

Legend of the peeing kid

 
Inilah Manneken Pis, patung budak yg kencing tu..ade mcm2 legend pasal patung ni,kalo rajin goole dh sndri kat internet yer...patung ni kalo ader musim2 keraian dorang..dorang akan pakai kn baju..tp time ni x de ape2 event,so dia naked je la...



disekitar ni byk kedai2 wafer..bau dia wooo...semerbak..ader macam2 jenis n perisa wafer..




kat sini jugak terkenal dgn coklat Belgium..tp nk bli tu kene tgk bahan2 dia jugak..takut ader bnde tu..


 
 
 

Day 3: Brussel,Belgium - Amsterdam,Holand (2 June 2015 )

 
first stop hari ni kami ke Atommium, ni adalah monument yang jd symbol kepada Brussel
 
 
 
 


just amik2 gambar kat lua je..



 
dalam tiap2 bulatan tu ader restoran,ader tempat utk exhibition ader tempat panorama view..
 
lepas ni kami akan bergerak ke Amsterdam....jomm....!!!
 
 
 
kat cni terkenal dgn Kincir Angin nye..kalo time musim bunga mmg byk la bunga tulip kat cni
perkampungan ni dicipta untuk tarik pelancong dating kesni




time ni angina sangat la kuat




 
 
melawat tempat dorang buat cheese
 
 
 
so ni la 'Dutch Lady' yang bukan originl yer..dia bg penerangan..sepatah haram pn x paham..English dia lain mcm ..
 
 

 
cheese ni ader yg kiter boley bli..tp tgk isi kandungan dia ape...
 
 
satu lagi yg popular kat sni ialah trompah kayu dia..
 
 

dia ader buat demo mcm maner dorang buat trompah tu...mcm cepat n senang je dorang buat







 
meneruskan perjalanan lagi ke Bandar Amsterdam,kali ni nak cari makan dikawasan sekitar & jalan2
naik cruise








 
dikawasan ni banyak kedai2 makan,tp kene hati2..nampak je tulis restorant Indonesia tp serve 'babi kicap'..aaaa..cam ne??
 
 



 
dah kenyang..so jom kiter naik cruise..
 
 










dalam ni ader disediakan audio untuk kiter tahu kawasan ape yang kita lalui..atas meje dia pun siap ader map







last skali tak sah kalo tak amik pic kat sini...
 
 
 
 
 

Day 4:Amsterdam -Cologne (3 June015 )

 
 hari pergi ke tempat kilang batu permata Gassan


 kat sini ader jugak  jual jam..tp better beli kt Switzerland sbb lagi murah kat sn..so kat sini cuci mater je dlu
 
cara2 mereka membentuk kan berlian tu
 


 
singgah di Masjid Cologne..satu2 nye masjid di German. bentuk masjid ni pelik skit..dan masih dalam pembinaan.Alhamdulilah...ader jugak masjid di tgah2 german ni..
 
 
 
Day 5:Heidelberg-Mainheim (4 June 2015 )
 
 
hari ni pergi ke Heidlberg..tempat ni adalah kawasan bandar lame..



yang cntik kat sni sbb bangunan2 dia semua mmg bangunan lamer..so cantik la kalo amik gamba
 






kemudian gerak ke Tasik Titisee
 


 










Day 6:Lucern-Mount Titlis (5 June 2015 ) 

 
 
 
bangun2 pagi je dh Nampak view yang cntik ni...
hari ni akan jalan 2 disekitar town Lucern
 
 
dying lion monument




 
 

kalo dh smapi ke swiszland kalo tak beli jam mmg rugi la sbb harge kat sni mmg murah sgt



tissot pn boley dpat below rm 1000 duit kiter lepas shopping perjalanan diteruskan ke Gunung Titlis


bende yang paling ditunggu2 naik kabel car ke Gunug Titlis..





untuk smapi ke puncak gunung ni kalo tak silap kami kene tukar 3 kali kabel car kot..and the last one kabel car yg besar & dia boleh berpusing so kiter x de maslah untuk lihat semua view kat atas ni..










 walaupun bersalji tapi panas
 
 



 
ok that's all for today..esok nk ke Paris dan perjalanan akan menjadi satu perjalanan yang sgt panjang..:)
 

Day 6:Lucern-Paris (56June 2015 ) 
 
 
 

 

kami smpai Paris dh petang so cek in hotel n terus kluar jln2 sekitar Paris..



 naik train
 
 
 





 
baru jln mlm ni je..mcm2 barang dh beli..belum esok lg tu..kat sni mmg kiri kanan byk butik untuk shoping..no wonder la retis2 mlaysia dtg sni shop..
 
 
 
 
Day 8:Paris (7 June 2015 ) 
 
hari ni kami pergi ke eifel Tower..!!
dari jauh lg dh nmpk.....kat kota Paris ni mmg tak akan ader satu bangunan pn yg boley melebihi eifel tower...sbb nnti dh hilang la kelebihan eifel tower ni..
so maner2 bagunan yg nk bina tinggi2 kene la bina outside kota Paris..
 



 
 
 
 
hmmmm....besi je pun bnde ni..tp semua org berpusu nk tgk..
 


 
 



kat sni kiter akan jmpe ramai org2 yg jual ni,dorang ni pandai cakap Malaysia..actually better beli dgn dorang sbb murah n kiter bley nego..tp kene tgk2 skit sbb biler time polis dtg dorang akan lari,tp kemudian dorang akan dtg balik..so kalo nk beli tu beli cepat2..
 
 
 
ha ni la tempat pertama org start dgn magga ni..sekarang ni dh merata2 tempat ader kan..kat korea..even kat Malaysia pn dh ader..tp sini la permulaan nye..kalo tak silap dlm National Geografi ader citer pasal ni,actually dorag dh tukar pagar ni dgn pagar baru sbb dh terlalu berat...yg ni pn dh penuh..
 

 
 
so the next day,kami pulang ke Malaysia...
bye2 Europe....
 
next..??